Uncategorized

Kiehtovat elokuvat valloittavat sukupolvesta toiseen

Ihmiset rakastavat elokuvia. Elokuvat peilaavat usein todellisuutta ja todellisuus puolestaan saa toisinaan selkeitä vaikutteita elokuvista. Elokuvat tuovat mukanaan erilaisia tunne-elämyksiä. Elokuvan lajityypistä riippuen ne voivat tuoda katselijoissa esiin romanttisia, pelottavia, hauskoja tai jopa kauhuun viittaavia tunteita. Kaiken kaikkiaan elokuvat tarjoavat katselijoilleen monipuolisia ja nautinnollisia tunne-elämyksiä.

Elokuvagenre eli elokuvan lajityyppi

Jokainen on varmaan joskus kuullut puhuttavan elokuvan, kirjan tai musiikin genreistä. Mitä sanalla “genre” tarkoitetaan? Katsotaanpa asiaa hieman tarkemmin. Elokuvan lajityyppiä sanotaan yleisesti genreksi. Lajityypin perusteella elokuvat voidaan jakaa erilaisiin kategorioihin esimerkiksi elokuvien sävyn, sisällön, teeman tai erilaisten ilmaisutapojen mukaan. Elokuvan lajityyppi vaikuttaa aina myös jokaisen yksittäisen elokuvan rakenteisiin, suunnitteluun, tuotantoon, markkinointiin, levittämiseen ja tulkintaan. Tutustutaan seuraavaksi elokuvan yleisimpiin lajityyppeihin, joita ovat seuraavat:

 • Komedia
 • Draama
 • Dokumentit
 • Kauhu
 • Kotimaiset
 • Pohjoismaiset
 • Lasten elokuvat
 • Scifi & fantasia
 • Trilleri
 • Toiminta
 • Melodraama

Suomalaisille elokuvien katselijoille ovat nykyään tuttuja monenlaiset elokuvien lajityypit, sillä elokuvien tarjonta erilaisten suoratoistopalveluiden välityksellä on valtava. Internetistä voi suoratoistopalveluiden kautta katsoa minkä tahansa haluamansa elokuvan milloin tahansa. Elokuvateattereita on nykyään enää vain isommissa kaupungeissa, sillä verkossa elokuvia on tarjolla moneen makuun. Draamaelokuvat, lännenelokuvat, musikaalit, sotaelokuvat, melodraamat, toimintaelokuvat tai komedia- ja jännityselokuvat alkavat silloin, kun katsoja itse niin päättää.

Elokuvamaailman suuria tähtiä, kuten legendaarista Ansa Ikosta ja Tauno Paloa voi ihailla vieläkin, sillä kotimalaisten “vanhojen ja perinteisten” elokuvien suosio on vankkumaton suomalaisten keskuudessa. Elokuvien ystävät voivat nykyään tulostaa vaikka idoliensa kuvat tapettiin ja ihailla heitä seinältään aina silloin, kun haluavat. Tiesitkö, että https://www.kotitapetti.fi/ tarjoaa hienon mahdollisuuden suunnitella itse oma tapettisi. Tarjolla on myös monia muita upeita valmiita tapetteja, jotka voi tilata kätevästi verkosta. Ei siis muuta kuin tutustumaan jo tänään ja uudistamaan kotia!

Mikä onkaan elokuva?

Elokuvat kiehtovat, mutta mitä ne oikeastaan ovat? Lyhyesti sanottuna, elokuvat ovat tallenteita, joissa liikkuva ja etenevä kuva taidokkaine äänitteineen muodostaa dokumentaarisen tai taiteellisen kokonaisuuden. Elokuvien avulla voidaan luoda muun muassa liikkeeseen kuuluvia illuusioita vaihtamalla aina edellisestä ruudusta toisistaan poikkeavia animaatio- tai valokuvia noin 24 kertaa 1 sekunnin kuluessa. Elokuvia valmistetaan video- tai filmikameroiden avulla sekä erikoistehosteita käyttämällä että animoimalla. Elokuvat tallennetaan kiintolevylle, magneettinauhalle tai filminauhalle.

Ensimmäinen elokuva keksittiin ja esitettiin yleisölle jo kauan sitten, eli vuonna 1895 ranskalaisten Lumièren veljesten toimesta.Ensimmäiset elokuvat olivat kestoltaan muutaman minuutin mittaisia ja niissä esitettiin yleensä korttia pelaavia tai käveleviä ihmisiä. Maailmalla tunnettu elokuva nimeltään “Matka Kuuhun” valmistui vuonna 1902. Suuri Junaryöstö -niminen elokuva valmistui vuonna 1903. Kyseisessä elokuvassa oli jo taidokkaasti osattu käyttää samanaikaisesti erilaisissa paikoissa tapahtuvia kohtauksia, joita kuvattiin ja yhdisteltiin limittäin elävän kuvan aikaansaamiseksi.

Mykkäelokuvien kulta-aikana pidetään yhä 1920-lukua ja erityisesti sen loppua. Mykkäelokuvat olivat yleisesti hauskoja ja “vauhdikkaita” komedioita, joita tehtiin ihmisten viihdyttämiseksi. Mykkäelokuvissa oli aivan oma, ainutlaatuinen komiikkansa, joka perustui esimerkiksi kaatuiluun tai esineiden hajottamisen vaikkapa tahattoman kömpelyyden vuoksi. Mykkäelokuvien tunnetuimpia hahmoja olivat kaikkien tuntema Charles Chaplin sekä niin ikään suositut Buster Keaton ja Harold Lloyd. Ainutlaatuisia mykkäelokuvia tuottivat muun muassa saksalaiset, ranskalaiset ja neuvostoliittolaiset elokuvantekijät.

Ajankohtaiset ja tärkeät dokumenttielokuvat

Maailmassa on paljon erilaisia elokuvia ja monien ihmisten mielestä juuri dokumentit ovat niitä parhaimpia elokuvia. Dokumenttielokuva, joka tunnetaan myös nimillä dokumentti tai dokkari tarkoittaa elokuvaa, jonka tapahtumat ja henkilöt ovat yleensä todellisia. Dokumenttielokuvassa henkilöhahmot kertovat itsestään tai esittävät itseään tositilanteissa. Dokumenttielokuvat hyödyntävät paitsi kertojaa, myös ääntä, taustaääniä, ääniefektejä, dialogia ja tarvittaessa myös musiikkia.

Erilaisia dokumentteja ovat muun muassa seuraavat:

 • Julkisia aiheita käsittelevät dokumentit
 • Propagandadokumentit
 • Poliittiset dokumentit
 • Luontodokumentit
 • Historiadokumentit
 • Kansantieteelliset dokumentit

Suomessa järjestetään vuosittain Helsingin Dokumenttielokuvafestivaali DocPoint, joka esittelee yleisölle noin 100 erilaista ja ajankohtaista dokumenttielokuvaa.