Yleinen

Millainen elokuva on hyvä lasten elokuva?

 

Myös lapset kuluttavat runsaasti elokuvia ja heille myös suunnataan suuret määrät elokuvatuotantoa. Millainen elokuva sitten on hyvä lasten elokuva? Aivan yksiselitteistä vastausta on tietysti vaikea antaa, mutta ehkä kenties jonkinlaisia suuntaviivoja on sentään mahdollista pohtia.

Opettavainen elokuva antaa lapselle ajattelemisen aihetta

Usein sellaiset elokuvat, joissa on jokin tärkeä opetus, ovat hyvää katsottavaa lapselle. Elokuvan opetus saattaa liittyä esimerkiksi ystävyyden merkitykseen tai hyviin käytöstapoihin. Lapsen tasoisesti kerrottu tarina tempaa lapsen mukaansa ja opettaa lapselle asioita kuin huomaamatta.

Hahmoilla on suuri merkitys lapsille suunnatuissa elokuvissa

Lapsen elokuvissa on erittäin tärkeää, että elokuvan hahmot kiinnostavat lasta. Esimerkiksi Nalle Puh on oivallinen esimerkki piirroshahmosta, joka on kiehtonut lapsia vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Mikä sitten tekee Nalle Puhista niin kovin kiehtovan hahmon? Ensinnäkin Nalle Puh on ulkonäöltään ystävällinen ja söpö. Lapset yleensä pitävät eläimistä ja mikäpä olisikaan söpömpi hahmo kuin hieman pyöreähkö nalle-karhu, jonka vatsa pömpöttää punaisen paidan alla.

Värit ovat tärkeitä lasten elokuvissa

Oletko muuten huomannut, että monesti lapsille suunnatuissa elokuvissa seikkailee kovin värikkäitä hahmoja? Keltainen ja punainen tuntuvat olevan suosittuja hahmojen värejä. Esimerkiksi suosittu autohahmo Salama McQueen ja Spiderman ovat väritykseltään kovin punavoittoisia. Keltaisia hahmoja ovat esimerkiksi Spart Simpson perheineen, Paavo Pesusieni ja Kätyrit. Usein keltaista ja punaista pidetään huomioväreinä ja ne ovat myös värejä, joista lapset usein pitävät – ovathan ne kirkkaita ja värikylläisiä värejä.

Lasten elokuva ei saa olla liian pelottava

Toisinaan voi olla haasteellista miettiä lasten elokuvien ikärajoja ja aikuisten voikin olla vaikeaa hahmottaa, millaisia asioita minkäkin ikäiset lapset pitävät liian pelottavina. Myös erot saman ikäistenkin lasten kesken voivat olla yllättävän suuria. Onkin tärkeää tehdä elokuvavalinnat aina juuri oma lapsi huomioon ottaen.

Esimerkiksi kilpa-auto Salamasta kertova toinen elokuva sai vanhemmilta runsaasti kritiikkiä siitä, että elokuvan ikärajoitus oli vanhempien mielestä liian alhainen. Moni ikärajan täyttänyt lapsi oli pelännyt elokuvateatterissa ja vanhemmatkin olivat kokeneet menon liian hurjaksi lapsilleen. Kyseinen elokuva vei Salaman seikkailemaan yhdessä agenttien kanssa ja meno oli sen mukaista. En oikeastaan ihmettele, että osa herkimmistä lapsista saattoi menoa pelästyä, vaikka oma lapseni elokuvasta kovin pitikin.

Nykyisten lasten elokuvien rytmi on toisenlainen kuin ennen

Toisaalta nykylapsille suunnattu elokuva ei myöskään välttämättä saa olla liian hidastempoinen. Vaikka minäkin katsoin lapsena mielelläni esimerkiksi Tao Taon tarinoita, niin huomaan, etteivät omat lapseni oikein malta keskittyä kuuntelemaan verkkaisesti eteneviä Tao Taon tarinoita, vaan valitsevat mieluummin DVD-soittimeen jotakin vauhdikkaampaa katsottavaa – vaikkapa sitten sen Salama-auton agenttitarinan.