Yleinen

Pinnalla olevia nuorten elokuvia

 

Nuoret ovat elokuvien suurkuluttajia eikä olekaan ihme, että markkinoille ilmaantuu runsaasti juuri tälle kohderyhmälle suunnattuja elokuvia ja sarjoja. Millaiset elokuvat ja tv-sarjat sitten ovat tällä hetkellä pinnalla ja millaisia elokuvia nuoret katsovat?

13 reasons why

13 Reasons Why -TV-sarjan aihe on rankka. Se kertoo nuoresta, joka päätyy tekemään itsemurhan, koska kokee tulleensa kiusatuksi ja syrjityksi. Elokuvamaisessa sarjassa itsemurhan tehnyt nuori kertoo äänittämillään kaseteilla, miksi päätyi ratkaisuunsa ja miten hänen tuttavansa vaikuttivat tähän ratkaisuun eri tavoin.

Sarja tempaa aikuisenkin katsojan mukaansa ja saa odottamaan aina vain seuraavaa jaksoa, kunnes kaikki jaksot on katsottu loppuun. Sanoisinkin, että 13 Reasons Why on ajatuksia herättävää katsottavaa myös sellaiselle aikuiselle katsojalle, joka syystä tai toisesta on paljon tekemisissä nuorten parissa. Saatat olla teini-ikäisten äiti tai isä tai nuorten parissa työskentelevä henkilö, jolloin 13 reasons why saattaa antaa aivan uuden näköisen katsauksen nuorten maailmaan.

Sarja kertoo hyvin konkreettisella tavalla siitä, kuinka melko pieniltäkin tuntuvat asiat saattavat kasaantuessaan aiheuttaa itsestään epävarmalle teinille runsaasti ongelmia ja pahimmassa tapauksessa johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Nuori saattaa kokea, ettei häntä kuunnella ja ettei hänen asioitaan oteta vakavasti. Pilkka saattaa tuntua itsestään epävarmasta nuoresta erityisen satuttavalta ja aiheuttaa näkymättömiä arpia syvälle nuoren sisimpään.

Vaikka sarja onkin suunnattu nuorille, ei se välttämättä sovi kaikista herkimmille katsojille, koska paikoitellen sarjan tapahtumat ovat julmia ja koska nuoren tytön itsemurhan näkeminen ei tosiaankaan ole ilo silmille. Toisaalta sarja voi toimia nuorten ryhmissä hyvänä keskustelun aloituksena, jos halutaan puhua esimerkiksi kiusaamisesta tai passiivisesta kiusaamisesta, mikä tarkoittaa sitä, että joku eristetään ryhmän ulkopuolelle. Nykyaikana myös some on lisännyt mahdollisuuksia kiusaamiseen sekä valitettavasti myös tarjonnut aivan uudenlaisia kanavia kiusaajille. Nykyisin esimerkiksi kiusatusta otetut nöyryyttävät valokuvat saattavat levitä somen avulla kulovalkean tavoin, mikä lisää kiusaamisen voimakkuutta entisestään.

Anna, a lopussa

Aivan toisen tyyppinen elokuvamainen nuorten sarja, joka on tällä hetkellä herättänyt runsaasti keskustelua on Anna-kirjoista tutun Annan tarinoiden modernimpi versio, joka julkaistiin Netflixissä tänä vuonna. Tässä sarjassa Anna on kenties entistäkin pontevampi ja tulisempi ja ajautuu tämän vuoksi erinäisiin tilanteisiin.

Vaikka tässäkin sarjassa Anna joutuu kokemaan vaikeita tunteita ja käymään läpi monenlaisia haastavia elämäntilanteita, niin tunnelma on aivan toisenlainen kuin 13 reasons why -sarjassa. Anna ei missään vaiheessa vaivu epätoivoon eikä menetä elämäniloaan, vaikka välillä hän rypeekin voimakkaiden negatiivisten tunteiden vallassa. Annan positiivinen elämänasenne auttaa häntä kuitenkin nousemaan vaikeissakin tilanteissa yhä uudelleen ja valloittamaan ympärillä olevat ihmiset, vaikka heillä aluksi onkin kenties ollut voimakkaitakin ennakkoluuloja punatukkaista orpotyttöä kohtaan.

Anna, a lopussa -sarja on oivallista katsottavaa varhaisteini-ikäisille tytöille, jotka voivat ammentaa sarjasta elämäniloa ja uskoa omiin kykyihinsä. Anna on oivallinen roolimalli nykypäivänkin tytöille, vaikka hän elikin aivan toisenlaisena aikana ja vaikka hänen kohtaamansa ongelmat olivatkin osin aivan toisenlaisia kuin nykypäivän teini-ikäisten tyttöjen kohtaamat ongelmat. Annaan on kuitenkin helppo samaistua ja sarja sopii hyvin katsottavaksi myös äidin ja tyttären yhteisen leffaillan aikana.